Wat is een waarnemend huisarts?
Een waarnemend huisarts doet spreekuur voor uw eigen huisarts. Uw huisarts heeft met uw zorgverzekeraar afgesproken dat u 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht kan voor huisartsenzorg. Voor een individuele huisarts is dat niet te doen. In de avond, nacht en het weekend heeft uw huisarts daarom vaak waarneming geregeld via huisartsenposten. Hier werken veel waarnemend huisartsen. Maar u kunt een waarnemer ook doordeweeks tegenkomen in de praktijk. Bijvoorbeeld tijdens ziekte of vakantie van uw eigen huisarts. In periodes van grote drukte kan een waarnemend huisarts ook extra spreekuren doen zodat u niet lang op een afspraak hoeft te wachten.
Is een waarnemend huisarts net zo goed als mijn eigen huisarts?
Nee. Uw eigen huisarts kent u het beste en kan daarom het beste bepalen welke zorg u nodig heeft. Dit geldt vooral voor ingewikkelde problemen. Een waarnemer heeft vaak wel toegang tot uw medisch dossier. Ook heeft een waarnemend huisarts precies dezelfde opleiding gehad als uw eigen huisarts. De medisch-inhoudelijke kennis is daarom vergelijkbaar. Maar huisartsgeneeskunde is meer dan alleen medisch-inhoudelijke zorg. Een waarnemer weet minder van uw achtergrond en zal daarom soms te snel doorverwijzen voor nader onderzoek.
Kan ik overstappen naar een waarnemend huisarts?
Nee. Een waarnemend huisarts heeft meestal geen eigen praktijk. U kunt zich daarom niet inschrijven bij een waarnemer. Bovendien sluit een waarnemer vaak een overeenkomst met uw eigen huisarts waarin het overnemen van patiënten wordt verboden. Blijft een waarnemend huisarts gedurende langere tijd in de praktijk van uw eigen huisarts werken, dan is het soms wel mogelijk om uw voorkeur aan te geven.